Resipi ni hasil eksperimentasi saya setelah diolahsuai untuk citarasa dan budaya Melayu, Asia. Ianya lebih pedas dan lebih berempah berbanding resepi biasa yang disediakan untuk xmas.
2. 2 biji bawang merah besar (salad)
3. 4 biji bawang kuning besar
4. 6 ulas bawang putih
5. 4 biji cili merah
6. 5 cm halia
7. 4 batang serai
8. 3 sudu makan serbuk paprika
9. ½ cawan oregano
10. 5 sudu makan madu
11. Seikat daun Rosemarry
12. 250 g unsalted butter
13. 5 sudu makan serbuk jintan manis
14. 1 biji perahan lemon (optional)
15. Garam secukup rasa
B. Bahan untuk gravy
1. 5 ulas bawang putih (cincang halus)
2. ½ cawan sos tiram
3. 125 g unsalted butter
4. ½ cawan tepung gandum
5. ~500 ml air (agak2 untuk mendapatkan gravy yang pekat*)
6. 1 sudu teh lada hitam
7. Garam secukup rasa
8. ½ sudu teh serbuk ikan bilis
Cara memasak:
2. Potong halus daun Rosemarry dan gaul sebati dengan butter
3. Loose kan kulit turkey dari daging (jgn sampai terkoyak)
4. Sapu rata melted butter yang tlh diadun dengan rosemary di bawah kulit ayam
5. Blender bersama semua bahan A (kecuali 1, 11 & 12)
6. Sapu ratakan pada turkey dan perap di dalam peti (4°C selama ~24 jam)
7. Bakar di dalam oven dengan dada menghadap ke atas pada suhu 180°C selama 2 ½ jam (sehingga kulit keperangan)
8. Siramkan jus yang terhasil pada turkey (untuk mengekalkan juicyness)
B. Gravy
Bahan-bahan:
A. Bahan untuk marinate
A. Bahan untuk marinate
1. Turkey (10-15 kg)
2. 2 biji bawang merah besar (salad)
3. 4 biji bawang kuning besar
4. 6 ulas bawang putih
5. 4 biji cili merah
6. 5 cm halia
7. 4 batang serai
8. 3 sudu makan serbuk paprika
9. ½ cawan oregano
10. 5 sudu makan madu
11. Seikat daun Rosemarry
12. 250 g unsalted butter
13. 5 sudu makan serbuk jintan manis
14. 1 biji perahan lemon (optional)
15. Garam secukup rasa
B. Bahan untuk gravy
1. 5 ulas bawang putih (cincang halus)
2. ½ cawan sos tiram
3. 125 g unsalted butter
4. ½ cawan tepung gandum
5. ~500 ml air (agak2 untuk mendapatkan gravy yang pekat*)
6. 1 sudu teh lada hitam
7. Garam secukup rasa
8. ½ sudu teh serbuk ikan bilis
* sesuaikan dengan kuantiti yang anda suka
Cara memasak:
A. Roasted turkey
1. Defrost turkey selama 24 jam
2. Potong halus daun Rosemarry dan gaul sebati dengan butter
3. Loose kan kulit turkey dari daging (jgn sampai terkoyak)
4. Sapu rata melted butter yang tlh diadun dengan rosemary di bawah kulit ayam
5. Blender bersama semua bahan A (kecuali 1, 11 & 12)
6. Sapu ratakan pada turkey dan perap di dalam peti (4°C selama ~24 jam)
7. Bakar di dalam oven dengan dada menghadap ke atas pada suhu 180°C selama 2 ½ jam (sehingga kulit keperangan)
8. Siramkan jus yang terhasil pada turkey (untuk mengekalkan juicyness)
B. Gravy
1. Panaskan kuali pada suhu sederhana
2. Cairkan butter dan tumiskan bawang putih yang telah dicincang halus (sehingga terbit bau)
3. Masukkan sedikit air
4. Masukkan tepung gandum, kacau rata sehingga sebati dengan butter
5. Tambah serbuk lada hitam
6. Tambahkan garam dan serbuk ikan bilis secukup rasa
7. Tambah lebihan air dan biarkan mendidih
8. Kacau sehingga masak dan sedia dihidang bersama roasted turkey
2. Cairkan butter dan tumiskan bawang putih yang telah dicincang halus (sehingga terbit bau)
3. Masukkan sedikit air
4. Masukkan tepung gandum, kacau rata sehingga sebati dengan butter
5. Tambah serbuk lada hitam
6. Tambahkan garam dan serbuk ikan bilis secukup rasa
7. Tambah lebihan air dan biarkan mendidih
8. Kacau sehingga masak dan sedia dihidang bersama roasted turkey
Note:
Cuba dan berikan komen anda :)
Comments