Sesiapa anak jati Kelantan pasti gemar akan pencuci mulut yang satu ini. Ketupat sotong...emmm rugi kalau tak cuba. Sini saya kongsikan cara2 menyediakan ketupat sotong. Hidangan wajib cuba :D
Bahan2:
Bahan2:
1. 5-10 ekor sotong saiz sedan (boleh gunakan saiz besar)
2. Beras pulut
3. Gula melaka atau palm sugar
4. 2 sudu teh biji halba
5. 1 biji santan kelapa (100 ml pati santan)
6. Secubit garam
7. Sehelai daun pandan.
Cara Menyediakan juadah:
1. Bersihkan sotong, dan buang tulang belakang serta ketepikan kepala
2. Sumbat sotong dengan beras pulut hingga 2/3 penuh
3. "Pasangkan" kembali kepala sotong dan cucuk dengan bilah lidi/pengcungkil gigi (pasti yang belum digunakan :p)
4. Masukkan sotong bersumbat beras pulut dalam periuk dan tuangkan santan
5. Masukkan palm sugar dan secubit garam
6. Masukkan biji halba dan daun pandan
7. Biarkan di atas api sehingga ketupat sotong masak (apabila beras pulut telah masak)
8. Ketupat sotong sedia dihidang, lebih sedap dimakan apabila telah sejuk.
Comments